5 redenen waarom je vaker NEE moet zeggen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]”Nou goed dan, voor die ene keer”….
“Oké, het is voor een goed doel”….
“Ach, het is ook zo gebeurd”….
“Vooruit, zo erg is het nou ook weer niet”…..

Hoor jij jezelf dit ook weleens zeggen of denken?
Ik heb ze eindeloos vaak gebruikt en er was maar 1 reden voor: ik durfde gewoonweg geen NEE te zeggen. Ik was vooral bang om anderen te kwetsen, om niet meer aardig gevonden te worden, om egoïstisch en hard genoemd te worden.
En wat deed ik? Ik maakte de behoefte van anderen groter en belangrijker dan die van mezelf.
Als ik terugkijk hoe mijn leven er destijds uitzag en nu, dan ben ik dankbaar voor alles wat ik heb geleerd over grenzen aangeven en bewaken. Ik kan nu zoveel meer genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Dus stop met JA zeggen als je NEE voelt. Het levert je zoveel op!

 

5 belangrijkste redenen waarom je vaker NEE moet zeggen:

  • Je ervaart minder stress
    JA zeggen terwijl je eigenlijk een NEE zou willen zeggen levert stress op. Het veroorzaakt boosheid, spanning, pijn en soms lig je er zelfs wakker van.
  • Het bespaart je tijd
    We hebben maar een aantal uren in een dag. Jij bent de baas over hoe jij je tijd indeelt. Laat anderen niet bepalen hoe jouw to-do lijstje eruit ziet of jouw agenda. Jij bepaalt aan wie jij je kostbare tijd wilt besteden.
  • Je houdt meer energie over
    In plaats van je waardevolle energie te besteden aan dingen die je niet wil doen of er geen tijd voor hebt, kun je het beter besteden aan dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Meer energie helpt je om je beter en gelukkiger te voelen en je wordt er productiever van.
  • Betere focus
    Zeg vooral JA tegen dingen die belangrijk zijn om je doelen te bereiken. Zeg NEE tegen dingen die je weghouden bij het bereiken van je doelen. Hierdoor is het gemakkelijker om je focus te houden op voor jou belangrijke zaken.
  • Je voelt je krachtiger
    het leven is zo veel leuker als je NEE kunt zeggen tegen dingen en personen die je leegzuigen. Dat geldt voor je persoonlijke leven maar ook in je werk of in je bedrijf. Je voelt je veel krachtiger!

In het begin zal het ongemakkelijk voelen om NEE te zeggen maar hoe vaker je het hebt gedaan, hoe gemakkelijker het wordt. Vaak zijn we bang om anderen teleur te stellen en stellen we liever onszelf teleur. Maar ten koste van wat? Maak duidelijke keuzes voor jezelf en zeg NEE.

Lieve groet,
Dionne

 

P.S. Binnenkort kun jij gratis meedoen aan de online minicursus: Leer NEE zeggen in 4 eenvoudige stappen.

Heb je mijn gratis e-book al gedownload: ‘Grenzen aangeven zonder schuldgevoel’? Download e-book

E-book: 'Grenzen aangeven zonder schuldgevoel'[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll naar boven