Groot, groter, grootst

“Hé mam, voor in het vliegtuig naar Venetië”.

Ik kreeg het tijdschrift Flow van mijn dochter cadeau en ik werd meteen geïnspireerd door het artikel: ‘het mooie van het gewone‘. Dirk de Wachter pleit ervoor dat we weer gaan genieten van de kleine dingen in het leven. Als we niet gelukkig zijn willen we het liefst het roer radicaal omgooien. Want dan… of daar…. is het leven vast veel beter. Maar de oplossing ligt vaak dichterbij onszelf.

En ik ben het met hem eens, als ik kan genieten van de kleine dingen, van de natuur, van de mensen om me heen, van een goed gesprek, van een brandend haardvuur, dan ben ik volledig gelukkig. Als ik een tijdje wat minder lekker in mijn vel zit dan komt er een bepaalde onrust naar boven die ik het liefst opvul met grote dromen die niet op korte termijn haalbaar zijn in plaats van dat ik ga voelen waar die onrust vandaan komt en waar ik diep van binnen behoefte aan heb.

Twee Amerikaanse psychologen beweren dat we de neiging hebben om het letterlijk en figuurlijk ver buiten onszelf te zoeken als we ongelukkig zijn of weinig energie hebben. Maar de onderliggende verlangens en behoeftes die er dan zijn kunnen vaak met kleine dingen gevoed worden. Er zijn volgens hen drie basisbehoeftes waaraan voldaan moet worden om je gelukkig en energiek te voelen:

  • Autonomie (behoefte om je eigen koers te varen)
  • Verbondenheid (de wens om je verbonden te voelen)
  • Competentie (de behoefte om te doen waar je goed in bent)

Als ik dit zo lees denk ik: Ja, dat zijn voor mij ook heel belangrijke basisbehoeftes. Ze dragen bij aan mijn levensvreugde en geluk maar ook aan mijn werkplezier in mijn werk als grenzen-coach.

Als je kijkt naar deze drie basisbehoeftes en jouw levensgeluk dan is het heel belangrijk om goed je grenzen aan te geven en te bewaken.

AUTONOMIE is natuurlijk heel makkelijk aan je grenzen te koppelen, je vaart tenslotte je eigen koers als je binnen je eigen grenzen kunt manoeuvreren. Daarbuiten vaar je iemands anders’ koers, die van je partner of die van je manager op kantoor bijvoorbeeld. En even is dat niet erg maar als dat structureel gebeurt gaat het ergens wringen. Om je autonomie te behouden zul jij grenzen moeten stellen.

We willen allemaal graag gezien en gehoord worden, ons VERBONDEN voelen met de ander. Maar is het een verbinding op basis van gelijkwaardigheid of omdat je graag aardig gevonden wilt worden? Waar ga jij over je eigen grenzen heen?

COMPETENTIES, jouw kwaliteiten kun je inzetten om anderen te helpen anderen maar als je ze vergeet in te zetten voor jouw persoonlijke groei dan cijfer je jezelf wellicht weg. En daar word je ook niet gelukkig van.

Deze drie basisbehoeftes tellen alle drie mee als het om jouw levensgeluk gaat. Als er één onder nul komt, kun je dat niet (en zeker niet volledig) compenseren door op de andere basisbehoeftes hoger te scoren

Tijdens het afsluitend (online) webinar van de GRENZEN-challenge op 2 november van 20.00-21.00 uur, ga ik met je delen wat er in mijn leven veranderd is sinds ik grenzen ben gaan stellen en geef ik je meer tips over hoe jij nog beter je grenzen kunt aangeven en bewaken en daardoor ruimte kunt geven aan jouw basisbehoeftes voor levensgeluk. Aanmelden kan via de link: https://attendee.gotowebinar.com/register/3443887392064637442

Lieve groet,


Dionne

Scroll naar boven